Blog: Hoe applicatieontwikkelaars kunnen profiteren van TIBCO Data Virtualization

Hoe applicatieontwikkelaars kunnen profiteren van TIBCO Data Virtualization

Datum: 2 juli 2021
Geschreven door: Stephanie Otto

Data Virtualization helpt om snel herbruikbare dataservices te creëren, die vervolgens worden samengevoegd tot een moderne datalaag. Deze laag kan een groot scala aan zowel analytische als applicatie use cases ondersteunen. 

TIBCO Data Virtualization creëert een moderne data laag vanuit verschillende datasilo’s. De software maakt het mogelijk op één plek toegang tot alle data te verkrijgen en deze data te combineren. Organisaties gebruiken Data Virtualization om knelpunten van data te verminderen. Door de vermindering van dataknelpunten kunnen er meer inzichten geleverd worden die de bedrijfsresultaten verbeteren. 

Ontwikkelaars kunnen met behulp van Data Virtualization toegang krijgen tot data en data gebruiken zonder de technische details te kennen, zoals hoe het is geformatteerd of wat de fysieke locatie is. Data Virtualization helpt om snel herbruikbare dataservices te creëren. Deze dataservices kunnen snel toegang bieden tot data, data transformeren en data-analyses leveren. Zelfs het oproepen van grote hoeveelheden data wordt veilig en met high performance voltooid.  

Applicatieontwikkelaars halen hun voordeel nog niet uit Data Virtualization 

Applicatieontwikkelaars gebruiken TIBCO Data Virtualization minder dan collega’s die zich richten op analyses. Dit is interessant, want vrijwel iedere applicatie die gebouwd wordt vereist dat data meerdere keren wordt opgehaald. Soms is het ophalen eenvoudig, zoals het opzoeken van een adres in een verzendingsapplicatie. Het kan ook lastiger zijn, bijvoorbeeld wanneer een applicatie gebouwd moet worden voor het berekenen van de prijs van een bestelling, waarbij rekening gehouden moet worden met de klantwaarde, huidige en eerdere offertes, aanbiedingen en andere data die de uiteindelijke prijs zullen bepalen.   

Ongeacht de use case, is voor het ophalen van data het volgende vereist: 

  • Het begrijpen van verschillende data, toegang tot de verschillende databronnen en misschien een combinatie hiervan 
  • Deze data transformeren van hun oorspronkelijke IT-structuur en syntaxis naar een format en syntaxis die de applicatie gemakkelijk kan gebruiken 
  • Het synchroniseren van het leveren van data van de bron(nen) naar de applicatie, wanneer daarom gevraagd wordt 

TIBCO Data Virtualization is gebouwd voor het automatiseren van deze functies. Toch zijn applicatieontwikkelaars minder op de hoogte van de mogelijkheden van de software dan hun collega’s die zich richten op analyses.

Vijf manieren waarop applicatieontwikkelaars kunnen profiteren van de mogelijkheden van Data Virtualization

1. Vereenvoudig de toegang tot en het begrijpen van verschillende data 

Applicatieontwikkelaars vragen data op uit verschillende bronnen: 

  • Traditionele bronnen, zoals relationele databases 
  • Verschillende NoSQL-bronnen, zoals Hadoop, graph, keyvalue en andere databases 
  • Cloudbronnen inclusief SaaS-applicaties zoals Salesforce en Cloud providers zoals Amazon Redshift en Microsoft Azure 
  • IoT apparaten 

Het is belangrijk de structuur, relaties en toegangsmethoden van elke bron te begrijpen. Dit kan lastig zijn, want het primaire doel van de applicatieontwikkelaar is ervoor te zorgen dat de applicatie werkt, niet het uitzoeken van alle data. TIBCO Data Virtualization middleware biedt standaard databron connectoren voor de meest populaire databronnen, een hulpmiddel om alle bronnen te kunnen benaderen. Data Virtualization doorgrondt de databronnen en ontdekt verborgen relaties automatisch. Het begrijpen van data wordt hierdoor eenvoudiger. 

2. Bundel data met high performance 

Een simpele query uitvoeren op een enkele rij in een enkele tabel gaat eenvoudig en snel. Wanneer een query wordt uitgevoerd in grote datasets uit meerdere databronnen, data gecombineerd moet worden en naar de applicatie moet worden geleid, kunnen prestaties hier onder lijden. Wanneer Data Vitualization wordt gebruikt, is het niet nodig queries te verfijnen om de door de applicatie vereiste responstijden te bereiken. Geavanceerde algoritmes en technieken om de query te optimaliseren –  zoals op kosten en regels gebaseerde optimalisatie, pushdown en automatische query re-writing voor de meest efficiënte join strategie – zijn slechts enkele van de mogelijkheden van Data Virtualization die high performance garanderen. 

3. Maak gebruik van krachtige tools voor complexe data transformaties 

Soms is het maken van een query eenvoudig. Bijvoorbeeld wanneer de bron en de consument relationeel zijn en er simpele SQL instructies en ODBC gebruikt kunnen worden. Maar hoe transformeer je data wanneer de bron een relationele database en de consumer een RESTFUL applicatie is? Of wanneer de bron een XML document en de consumer een client-server applicatie is? Het wordt nog ingewikkelder wanneer een applicatie een combinatie van verschillende bronnen en meer gecompliceerde transformaties vereist. Met TIBCO Data Virtualization is het eenvoudig om grafisch complexe transformaties te bouwen, of via één van de vijf talen (SQL, SQL Script, XQuery, XSLT en Java functies). Het is zelfs mogelijk verschillende technieken te mixen binnen een enkele data delivery service. 

4. Hergebruik analytische data services voor applicatie use cases 

Het kan heel frustrerend zijn om na het bouwen van een data service te ontdekken dat er al precies zo’n service bestond. Applicatieontwikkelaars kunnen profiteren van de data services die al zijn gebouwd door hun collega’s van de analyse afdeling. In sommige gevallen, bij grote Data Virtualization klantimplementaties, kunnen data-engineers tot wel 80% van de door hun collega’s gebouwde data services hergebruiken. Het kan voorkomen dat een met Data Virtualization gebouwde analytische data service redelijk dicht in de buurt van de behoefte van een applicatieontwikkelaar komt. Data Virtualization kan dan gebruikt worden om de bestaande service aan te passen of uit te breiden. Een voorbeeld hiervan is dat een bestaande ADO.net data delivery service ook aangeroepen kan worden via SOAP of REST. Andere voorbeelden zijn een extra filter op de query of een extra validatie stap. Met behulp van TIBCO Data Virtualization is het mogelijk dit binnen enkele minuten uit te voeren, waardoor de applicatie time-to-solution aanzienlijk kan worden verkort.  

5. Voorzie in enterprise data services voor analyse en applicaties 

Zowel applicaties als analyses hebben data nodig: veel data vanuit veel verschillende bronnen. En de vraag blijft toenemen. Applicatie- en analyseontwikkelaars kunnen samenwerken om aan deze toenemende vraag te voldoen. Uit het refereren aan veelgebruikte data services kan snel en makkelijk voordeel worden gehaald. En standaard organisatie data services conform een enterprise data model is een grote, maar haalbare ambitie. Met TIBCO Data Virtualization is het mogelijk veilige, herbruikbare, high performance data services te bieden, die kunnen voorzien in de behoeften van zowel analyse- als applicatieontwikkelaars. 

Profiteren van TIBCO Data Virtualization 

Net zoals analyseontwikkelaars en data-engineers, kunnen ook applicatieontwikkelaars profiteren van de mogelijkheden van TIBCO Data Virtualization. Niet alleen zijn hun uitdagingen vergelijkbaar, ook de voordelen zijn soortgelijk. Applicatieontwikkelaars kunnen met behulp van Data Virtualization toegang krijgen tot data en data gebruiken zonder de technische details te kennen. Data Virtualization helpt herbruikbare dataservices te creëren, toegang te bieden tot data, data te transformeren en data-analyses te leveren. Veilig en met high performance. De dataservices kunnen worden samengevoegd tot een moderne datalaag, die een groot scala aan analytische en applicatie use cases kan ondersteunen. 

Benieuwd naar meer? 

Wil je meer weten over TIBCO Data Virtualization of in contact komen met een expert? Neem dan contact met ons op via info@glo-integration.com 

Of lees meer in onze blogs: 

GLO &

Blog: Hoe applicatieontwikkelaars kunnen profiteren van TIBCO Data Virtualization

Ontdek meer over ons aanbod

Contact

T: 030 7600 456
F: 030 7600 459
E: info@glo-integration.com

Kom bij ons langs

Computerweg 1
3542 DP Utrecht
Nederland