Hoe Probo’s reseller API hen helpt sneller en efficiënter samen te werken met hun partners

Hoe Probo’s reseller API hen helpt sneller en efficiënter samen te werken met hun partners

Datum: 21 December 2021
Geschreven door: Dan Nguyen, Stephanie Otto

Probo is een partner in on demand print & fulfillment en levert exclusief aan resellers. Probo zocht een manier om bij meerdere activiteiten in de waardeketen van de reseller aanwezig te zijn. Met behulp van MuleSoft hebben zij hun IT-landschap kunnen verbeteren en een reseller API ontwikkeld. Dankzij deze API kan Probo sneller, nauwkeuriger en efficiënter samenwerken met hun partners.  

De IT Delivery Gap 

Probo’s resellers kunnen het assortiment van digitaal print- en drukwerk voor hun eigen klanten bestellen via het ecommerce platform. Probo zocht een manier om bij meerdere activiteiten in de waardeketen van hun partners aanwezig te zijn. Niet alleen tijdens het moment van bestellen, maar ook daarvoor en in de after sales fase. Om dit te kunnen bereiken zijn veranderingen in het IT-landschap nodig. 

Binnen het IT-landschap van Probo heeft men te maken met een aantal systemen. In de oude situatie werden point-to-point integraties gebouwd om deze aan elkaar te koppelen. Deze koppelingen maken het lastig om veranderingen door te voeren. Het beheren en steeds opnieuw bouwen van bestaande processen kost de IT teams van Probo zoveel capaciteit, dat er geen tijd overblijft voor innovatie. Hierdoor ontstaat een verschil tussen wat de organisatie vraagt en wat de IT teams daadwerkelijk kunnen bereiken: een IT delivery gap. Dit resulteert uiteindelijk in lagere klanttevredenheid en minder omzet.  

 API Led Connectivity 

Om te kunnen innoveren en de IT delivery gap te verminderen, is een andere integratiestrategie nodig. Met behulp van MuleSoft is het mogelijk data uit verschillende systemen te koppelen, ongeacht waar de data zich bevindt. Het MuleSoft Anypoint Platform is een integratie platform waar de gehele Software Development Life Cycle van een API gerealiseerd kan worden, van het ontwerp tot beheer. Probo heeft ervoor gekozen hun core systemen en andere applicaties te ontsluiten en verwerken in het 3-lagen API led connectivity model van MuleSoft. Het API-led connectivity model verdeelt het IT-landschap in drie lagen: system, process en experience API’s. De centrale en decentrale IT teams richten zich op deze verschillende lagen in het model en bouwen samen herbruikbare en gestandaardiseerde API’s. Hierdoor kunnen zij snel innovatieve projecten opleveren. Probo werkt nu alleen maar met deze moderne API’s: ze zijn gestopt met het bouwen van point-to-point koppelingen en hebben de oude API voor het automatiseren van de bestellingen kunnen uitfaseren. 


Afbeelding: MuleSoft whitepaper API-led connectivity – The next step in the evolution of SOA

Omdat de moderne API’s herbruikbaar en gestandaardiseerd zijn, is het eenvoudiger applicaties aan te passen. Voor één verandering hoeft de koppeling niet van begin tot eind opnieuw gebouwd te worden. Wanneer bijvoorbeeld de interface van de customer support applicatie aangepast moet worden, kan dit snel en effectief omdat de inhoud van de applicatie hetzelfde kan blijven. Bovendien kost het beheren van de processen de IT teams van Probo minder tijd. Voorheen was er veel capaciteit nodig voor het beheren van de processen van de verschillende resellers op product niveau. Dit is verleden tijd nu de API’s binnen het Anypoint Platform worden beheerd. 

Probo’s Reseller API 

Probo biedt hun partners de reseller API aan, dit is een moderne API van MuleSoft. Met deze herbruikbare API krijgt de eindconsument direct toegang tot Probo’s assortiment en bestelt vervolgens volledig automatisch via de website of app van de reseller. Deze API kunnen resellers zelf integreren in hun eigen omgeving, bijvoorbeeld in een ERP of Magento omgeving. Via de ERP van de reseller kan de eindklant direct inkopen. Via de reseller API krijgen partners niet alleen toegang tot het gehele assortiment, maar zij kunnen ook zelf bepalen hoe de producten worden geconfigureerd in hun eigen webshop. Het opzetten van de webhop is voor de resellers een stuk eenvoudiger geworden. Dankzij de reseller API kan Probo dus bij meerdere activiteiten in de waardeketen van de reseller aanwezig zijn. Nog een positieve ontwikkeling: Het aantal partners dat gebruik maakt van de reseller API groeit, dit is goed terug te zien in de omzet.  

De reseller API is gratis te gebruiken voor het maken van eigen integraties. Partners kunnen resellers ook een plug-in aanbieden die gebruikt kan worden om sneller met WooCommerce te integreren. Zij kunnen hiervoor een abonnement afsluiten. Het is dan ook mogelijk zelf suggesties aan te leveren om hun diensten uit te breiden. De API kan buiten de webshop systemen worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een systeem waarbij op bijzondere momenten gepersonaliseerd drukwerk kan worden verstuurd aan de eindklant. 

Sneller, nauwkeuriger en efficiënter 

Met behulp van MuleSoft heeft Probo hun IT landschap kunnen verbeteren. Zij bouwen niet langer point-to-point koppelingen, maar werken volgens het 3-lagen API led connectivity model. Door het gebruik van gestandaardiseerde en herbruikbare API’s is het mogelijk snel en effectief innovatieve projecten op te leveren. Dankzij de reseller API kan Probo bij meerdere activiteiten in de waardeketen van de reseller aanwezig zijn. Bovendien kunnen zij sneller, nauwkeuriger en efficiënter samenwerken met de resellers en is er ruimte voor meer innovatie in de toekomst. 

Over Probo 

Probo is een partner in on demand print & fulfillment, van binnen- en buitenreclame tot stickers en interieurartikelen. Probo levert exclusief aan resellers. Het bedrijf is opgericht in 2001 en het hoofkantoor bevindt zich in Dokkum, Friesland. 

Over MuleSoft 

MuleSoft is de motor voor digitale transformatie. Met behulp van MuleSoft is het mogelijk data uit verschillende systemen te koppelen, ongeacht waar de data zich bevindt. Het MuleSoft Anypoint Platform is een integratie platform waar de gehele Software Development Life Cycle van een API gerealiseerd kan worden, van het ontwerp tot beheer. Via het platform kunnen developers, partners en klanten herbruikbare API’s ontdekken en gebruiken. 

Over GLO Integration 

GLO Integration is een onafhankelijke integratiespecialist met meer dan 20 jaar ervaring. Wij bundelen de krachten van traditionele en moderne integratie-kennis om de volgende stap te zetten in het verbinden van data, applicaties en systemen. Wij werken met de meest vooruitstrevende technologieën zoals MuleSoft, TIBCO en Splunk. Onze specialisten begeleiden bij het kiezen, realiseren en beheren van de integratie-oplossing die het beste aansluit op jouw organisatie.

Benieuwd naar meer? 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van MuleSoft of in contact komen met een expert? Neem dan contact met ons op via info@glo-integration.com 

Bekijk deze GLO Talks aflevering met Swiss Sense of lees meer over dit onderwerp in onze blogs: 

GLO &

Hoe Probo’s reseller API hen helpt sneller en efficiënter samen te werken met hun partners

Ontdek meer over ons aanbod

Contact

T: 030 7600 456
F: 030 7600 459
E: info@glo-integration.com

Kom bij ons langs

Computerweg 1
3542 DP Utrecht
Nederland