Blog: Hoe effectieve data governance wordt bereikt met TIBCO Data Virtualization 

Hoe effectieve data governance wordt bereikt met TIBCO Data Virtualization

Datum: 18 juni 2021
Geschreven door: Stephanie Otto

TIBCO Data Virtualization maakt data governance in de praktijk niet alleen eenvoudiger, het vermogen om consistente en veilige data van hoge kwaliteit te leveren helpt ook datadriven bedrijfsdoelstellingen te behalen. 

De waarde van data governance 

Robuuste data governance is meer dan alleen veiligheid en privacy. Goed beheerde data governance zorgt ervoor dat data nauwkeurig, consistent en beschikbaar is voor degenen die het nodig hebben. Voor veel organisaties is het lastig het concept van data governance werkelijkheid te laten worden. Data groeit aanzienlijk in volume, variëteit, variabiliteit en complexiteit. Nalevingseisen worden steeds uitgebreider en strenger. Dit resulteert in een aantal uitdagingen.

Veelvoorkomende valkuilen bij data governance 

Traditionele data integratie kan data governance moeilijker maken. Door de traditionele data integratie op een nieuwe manier aan te pakken, kan TIBCO Data Virtualization de implicaties van de grootste valkuilen bij data governance voorkomen of verminderen. Deze valkuilen zijn ten eerste te veel replicatie, ten tweede groeiende silo’s en ten slotte de complexiteit van de architectuur. Data Virtualization vereenvoudigt data governance en vergroot de kans op succes. 

1. Meer data replicaties maken het probleem van data governance groter
In de afgelopen decennia was het gebruikelijk om data te repliceren en te consolideren in een andere bron, zoals een data warehouse of een cloud data lake, met behulp van ETL technologie. De extra data kopieën zijn bedoeld om de toegang te vereenvoudigen, maar zij compliceren de kwaliteit, consistentie, beveiliging en controleerbaarheid van data aanzienlijk. Hierdoor wordt ook het probleem van data governance groter. Nieuwe overheidsvoorschriften verbieden dat bepaalde data wordt gekopieerd of verplaatst. Data Virtualization integreert data zonder kopieën van data te maken of op te slaan, het is alleen nodig te focussen op de governance van originele registratiesystemen. De benodigde hoeveelheid governance kan hierdoor met maar liefst 50% verminderen.

2. Meer silo’s maken enterprise data governance moeilijker
Door de toename van het aantal datasilo’s, data stores en cloud sources groeit het probleem van data governance exponentieel. Voor grote ondernemingen zijn honderden transactionele databronnen, operationele data stores, data warehouses en data lakes (zowel on-premises als in de cloud) niet ongebruikelijk. Met een brede virtuele data laag, een gedeeld schema gebouwd op reusable resources, wordt de complexiteit van silo’s drastisch verminderd. Wanneer data consumers niet direct verbonden zijn aan de fysieke bronnen en structuren, kunnen toegankelijkheid en consistentie worden verbeterd. De virtuele data laag centraliseert datakwaliteit, beveiliging en controleerbaarheid in de onderliggende silo’s. Dit versterkt de algehele data governance.

3. Complexe architectuur vertraagt het aannemen van data governance
Jaren van inspanningen hebben geresulteerd in zeer complexe IT architecturen die moeilijk te beheren zijn. Het is bijna onmogelijk deze architecturen aan te passen. Deze complexiteit vormt een barrière voor het aannemen van nieuwe governance regels en processen. Met Data Virtualization is het mogelijk de data consumers te ontkoppelen van data providers: IT-broosheid wordt vervangen door IT agility. Deze wendbaarheid faciliteert de benodigde veranderingen bij het implementeren van nieuwe data governance regels en processen. Het implementeren van nieuwe autorisatie of encryptieregels is bijvoorbeeld sneller en gemakkelijker, omdat de veranderingen worden aangebracht op één plek: binnen de Data Virtualization laag. In één stap worden alle databronnen en consumenten geraakt. Op dezelfde manier is het mogelijk veranderingen aan te brengen in datakwaliteit en consistentie.

Data Virtualization en de eisen voor effectieve data governance 

Effectieve data governance vereist software die geïntegreerd is in de IT architectuur. Er is geen kant-en-klare holistische data governance oplossing beschikbaar. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van technologieën zoals TIBCO Data Virtualization, software die voldoet aan de vijf belangrijkste eisen voor effectieve data governance. 

Toegankelijke data
Niet het ontwikkelen van applicaties, maar het ontwikkelen van toegang tot data is de meest tijdrovende en dure activiteit: 50% van het developing werk is data integratie werk. De meeste gebruikers hebben toegang tot data via analytische applicaties. Deze applicaties zijn afhankelijk van integratie middleware voor toegang, transformatie en de integratie van data. Goede governance is dus afhankelijk van de integratie middleware. Het repliceren en consolideren van data vereist het bouwen van fysieke onderdelen en testen. Dit is niet nodig bij Data Virtualization: de software biedt een flexibele en kosteneffectieve methode om toegang te krijgen tot de data, deze te transformeren, integreren en leveren. Hierdoor is de toegang tot data sneller en makkelijker. 

Beveiligde data
Ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot data is een essentiële vereiste voor data governance. Het uitvoeren van deze beveiligingstaak is eenvoudig voor afzonderlijke systemen en kleine gebruikersaantallen, maar wordt een stuk complexer en moeilijker wanneer er honderden systemen en duizenden gebruikers zijn. Veel organisaties hebben de eerste stap gezet door een eenmalige inlog technologie te implementeren, waarmee gebruikers uniek geverifieerd kunnen zijn in verschillende systemen. Maar het implementeren van deze beveiliging in individuele bronsystemen is vaak onvoldoende voor bedrijfsbrede data beveiliging. Voor sommige hypergevoelige gegevens is encryptie vereist wanneer de data beweegt door een netwerk. Data Virtualization maakt niet alleen gebruik van eenmalige inlog mogelijkheden om gebruikers te autoriseren en authentiseren, het kan ook data maskeren en encrypten. Met behulp van Data Virtualization is het mogelijk beveiligingsbeleid te implementeren voor meerdere gegevensbronnen en gebruikers. 

Consistente data
Een scenario: Twee mensen wonen een vergadering bij. Zij hebben ieder rapporten of grafieken die gegenereerd zijn uit dezelfde gegevens, maar ze tonen verschillende cijfers of resultaten. Waarschijnlijk dachten zij dezelfde gegevens te gebruiken. In werkelijkheid gebruikten zij ieder hun eigen gerepliceerde, getransformeerde en geaggregeerde versie ervan. Data Virtualization helpt dit scenario te voorkomen door een consistent en volledig canoniek datamodel op te zetten. Als gevolg hiervan deelt iedereen binnen de organisatie dezelfde datadefinities en datasets, ongeacht de use case.

Datakwaliteit
Correcte en volledige data is een vereiste voor data governance. Toch wordt datakwaliteit vaak achteraf, na het creëren en wijzigen van data, geïmplementeerd. Dit wordt meestal uitgevoerd door ETL programma’s tijdens data integratieprocessen. Deze aanpak verhindert het bereiken van goede datakwaliteit in de rest van de organisatie. De moderne trend is het vastleggen van de datakwaliteit binnen de bronsystemen, om zo vanaf het begin de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen. Data Virtualization maakt gebruik van deze systemen wanneer het data levert, zodat het hoogwaardige data aan de gebruiker kan leveren. Bovendien maakt het consistente verrijking en standaardisatie van data mogelijk, waardoor data stewards meer opties hebben om de datakwaliteit te waarborgen. 

Controleerbare data
Goed data governance beleid omvat meerdere voorwaarden. Wanneer het gaat om databronnen, is het belangrijk dat duidelijk is waar data vandaan komt. Vanuit het oogpunt van een datagebruiker moet duidelijk zijn wie de data heeft gebruikt en hoe de data is gebruikt. Traditionele data integratie kopieert data van de ene plaats naar de andere. Het resultaat hiervan is dat de gekopieerde data wordt losgekoppeld van de bron, waardoor het lastig is een volledig source-to-consumer auditspoor op te zetten. Data Virtualization integreert de data direct van de originele bron en levert deze rechtstreeks aan de consument. Deze end-to-end flow, zonder een losgekoppelde kopie van de data, vereenvoudigt en versterkt data governance. Wanneer controle is vereist, is de datalijn op elk moment beschikbaar in Data Virtualization’s metadata en transactie geschiedenis. 

TIBCO Data Virtualization maakt effectieve data governance mogelijk  

De complexe data landschappen van vandaag maken data governance tot een grote uitdaging. TIBCO Data Virtualization biedt methoden en hulpmiddelen die helpen deze uitdaging te overwinnen. Het pakt direct de verschillende hoofdoorzaken van problemen met data governance aan. Het biedt ook tal van mogelijkheden voor het beheren van data: toegang, transformatie en het leveren van consistente, veilige, hoogwaardige en controleerbare data. Data Virtualization maakt data governance eenvoudig te implementeren. Het behalen van data governance doelen gaat sneller, makkelijker en met minder risico. De software maakt data governance niet alleen eenvoudiger, het vermogen om consistente, veilige data van hoge kwaliteit te leveren helpt ook bedrijfsdoelstellingen te behalen. 

Benieuwd naar meer?

Wil je meer weten over TIBCO Data Virtualization of in contact komen met een expert? Neem dan contact met ons op: info@glo-integration.com 

GLO &

Blog: Hoe effectieve data governance wordt bereikt met TIBCO Data Virtualization 

Ontdek meer over ons aanbod

Contact

T: 030 7600 456
F: 030 7600 459
E: info@glo-integration.com

Kom bij ons langs

Computerweg 1
3542 DP Utrecht
Nederland